Fame or shame? Foto’s van je kinderen op sociale media

Foto’s van kinderen posten op sociale media, is dat onschuldig of niet? Wanneer je zelf de keuze maakt, is er vaak geen probleem. Maar wordt jouw koter door andere mensen of je ex-partner online gezet? Dát is een ander verhaal.

(lees verder onder de foto)
Fame or shame? Foto’s van je kinderen op sociale media

Je kent het wel… plots breidt de familie of vriendengroep uit met een extra lieve snoet. Dan is het moeilijk om dat gezichtje niet met de hele wereld te delen, op Instagram of Facebook bijvoorbeeld. Toch hou je best rekening met de GDPR-wetgeving, want die is ook hier van toepassing.

Persoonsgegeven

Een foto waar een persoon herkenbaar op staat – of dat nu een kind is of niet – is een persoonsgegeven. En dat betekent dat het onder de GDPR-wetgeving valt. Een foto die op sociale media verschijnt, is namelijk niet altijd alleen van jou. Zoekmachines als Google kunnen de post mogelijks vinden óf anderen kunnen je foto opslaan en verspreiden. Wanneer je echter een privé profiel hebt aangemaakt, kan een rechter hier anders over oordelen (maar dit hangt van de omstandigheden af).

Meestal heb je dus toestemming van de ouders of wettelijke voogd nodig wanneer je een foto van een kind het wereldwijde web in stuurt. Al zou je je ook kunnen beroepen op “gerechtvaardigd belang” bij het plaatsen van de foto. De reden waarom je de foto online publiceert, dient dan wel heel erg duidelijk te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het informeren van ouders over activiteiten op school (maar daar kan óók over gediscussieerd worden).

Wat bij een scheiding?

Bij een scheiding wordt de situatie nóg complexer. Beide ouders kunnen – bij gezamenlijk ouderlijk gezag – toestemming (of geen toestemming) geven voor het plaatsen van een foto. Deze situatie komt in realiteit ook het vaakst voor.

Post je een foto van je zoon of dochter op social media en gaat je voormalige partner niet akkoord, dan is het noodzakelijk om de foto zo snel mogelijk offline te halen. Zo niet kan hij of zij naar de rechter stappen en beslist deze laatste meestal in het voordeel van (de privacy van) het kind.

Om dit proces niet onnodig ingewikkeld te maken, kan er ook op voorhand in bemiddeling een ouderschapsplan opgesteld worden. Hierin kan je allerhande afspraken vastleggen, waaronder eveneens het gebruik van sociale media.

Vragen over een scheiding, bemiddeling of social media? Neem dan zeker contact met ons op!