Mag je een elektrische fiets of step gebruiken tijdens je rijverbod?

Dronken achter het stuur of een zware snelheidsovertreding begaan? Dan kan de politierechtbank jou een rijverbod opleggen voor motorvoertuigen. Maar voor welke voertuigen geldt dat rijverbod dan precies? En spreken we bij een elektrische fiets of step ook over een gemotoriseerd vervoermiddel? Je leest het hier!

(lees verder onder de foto)
Mag je een elektrische fiets of step gebruiken tijdens je rijverbod?
To motor or not to motor

Het recht van sturen kan je alleen worden afgenomen voor motorvoertuigen. Tot op heden valt een elektrische fiets of step hier niet onder. Je hebt er ook geen rijbewijs voor nodig, in tegenstelling tot een auto, motor of truck.

Let er wel op dat het vermogen van de motor van je fiets maximaal 0,25 kW is en je maar tot 25 km/u kan trappen. Anders mogen we het volgens de wet geen (gemotoriseerd) rijwiel meer noemen en ben je wel in fout. Een bromfiets of speedpedelec gaan sneller dan 25 km/u en mag je dus niet meer besturen.

Nuchter blijven

Opgepast: om meerdere boetes te vermijden, is het wel belangrijk om ook op de (elektrische) fiets of step nuchter te blijven. Wanneer je meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebt – óók op de fiets – riskeer je nog steeds een geldboete. Bij extreem hoge concentraties alcohol kan er bovendien een rijverbod en alcoholslot worden opgelegd, al gelden deze dan niet op de fiets maar wél op je andere .vervoermiddelen.

Hulp nodig?

Wij staan klaar met eerlijk juridisch advies en ondersteunen je graag in de politierechtbank. Via deze pagina kan je contact met ons opnemen.